kombinatoryka
Blue: z urny, w której znajduje się 7 kul białych i 5 czarnych, losujemy jednocześnie 3 kule. jakie
jest prawdopodobieństwo tego, że wśród wylosowanych kul:
d) będzie kula biała i kula czarna
12 paź 10:49
Blue: | | | | | |
Myślałam, że |A| = | *n{5}{1}* | jednak |A| wyszło w tym przypadku większe niż |Ω|, |
| | | |
więc coś źle myślę...
12 paź 10:53
12 paź 10:53
Saizou :
bo możesz mieć
CCB lub BBC
12 paź 10:58
Blue: hmmm

?
12 paź 10:59
Saizou :
lAl=C25*C17+C27*C15
12 paź 11:01
3Silnia&6: A
biala kule na 7 sposobow
czarna na 5
trzecia kule na 10 ( wszystkie − 2, ktore zabralismy )
Ω
pierwsza kule na 12
druga na 11
trzecia na 10
| | 7*5*10 | | 35 | |
P(A) = |
| = |
| |
| | 12*11*10 | | 11*12 | |
12 paź 11:34
3Silnia&6: Zle, zle, zle

Rozwiazanie @Saizou patrz !
12 paź 11:37
Blue: aha.... Czyli Saizou − muszę rozważyć dwa przypadki − jak 2 kule będą czarne i jedna biała i
jak 2 będą białe i jedna czarna ^^ Dzięki

!
12 paź 16:43