Oblicz pole i obwód trójkąta ABC
Patiada: wysokość trójkąta ABC opuszczona na bok AB ma długość 4 i tworzy z bokiem BC kąt o mierze 45
stopni oraz bokiem AC kąt o mierze 60 stopni. Oblicz pole i obwód trójkąta ABC.
12 lis 11:36
ropczyce XD dynx:

a
√2= 4 a=4
√2
b= 4
√6
c= 4
a
√2= 4
√2 = d
mając to obliczysz spokojnie reszte
12 lis 15:20
tortue792: kolega ropczyce XD dynx dobrze nakreślił rysunek ale, źle zrobił obliczenia.
c=h
c=4
d =obliczamy pitagorasem, co nam daje 4√2
a=8
b=4√3
b+c=4√3+4
i dopiero teraz można liczyć pole i obwód.
14 gru 15:59