Równanie
dusia: Równanie
| (x−5)3 | | (x−5)3 | |
| = 1 ⇒ |
| = 1 ⇒ (x−5)3 = |x−5| |
| √ (x−5)2 | | |x−5| | |
Byłabym wdzięczna za jakąkolwiek wskazówkę co zrobić z tym dalej
12 paź 10:28
razor: dla x > 5
(x−5)3 = x−5
(x−5)3−(x−5) = 0
(x−5)((x−5)2−1) = 0
(x−5)(x−5−1)(x−5+1) = 0
(x−5)(x−6)(x−4) = 0
dla x < 5 zrób sama
12 paź 10:30
sushi_gg6397228:
1. mozna robic to powoli
rozpatrzec dwa przypadki x−5 >0 ; x−5 ≤0
2. szybko (sprawdzic jakie znaki "+" czy "−" pasują i podac od razu odp)
12 paź 10:31
dusia: Dzięki. Chyba jest za wcześnie na zadania z matematyki, że nie wpadłam na pomysł, żeby to
rozpisać z przedziałami
12 paź 10:39