Indukcja matematyczna.
Tuptuś: Sprawdź prawdziwość twierdzenia za pomocą ind. matematycznej dla każdej liczby naturalnej
(polecenie dla mnie)
Wzór:
1/1*2+1/2*3+...+1/n(n+1)=n/n(n+1)
1. krok ind.
L=1/1(1+1)=1/2
P=1/1(1+1)=1/2
L=P
2. krok ind.
1/1*2+1/2*3+...+1/n(n+1)=n/n(n+1)
⇒
1/1*2+1/2*3+...+1/n(n+1)+1/(n+1)(n+2)=n+1/(n+1)(n+2)
3 krok ind.
L=1/1*2+1/2*3+...+1/n(n+1)+1/(n+1)(n+2)=n/n(n+1)+1/(n+1)(n+2)=1/(n+1)+1/(n+1
)(n+2)=(n+3)/(n+1)(n+2)
P=(n+1)/(n+1)(n+2)=1/(n+2)
L≠P, a przecież powinna...
Czy ktoś mógłby mi wskazać, gdzie robię błąd? Albo co powinienem zrobić, aby wykonać to
zadanie?
12 paź 09:42
sushi_gg6397228:
tam masz chyba zly wzór po prawej stronie
12 paź 10:29
12 paź 10:36