procenty
mała: czy ktoś mi pomoże?Oblicz:
a) znajdz liczbę, której 45% wynosi 62
b) jakim % liczby 86 jest liczba 21
5
12 lis 11:17
Arsen: Najprostszym sposobem jest proporcja;
a)
45%→62
100%→X
X=100razy62Podzielić przez45
X=137,7
X≈138
b)
86→100%
21→X
X=21razy100przez86
X=24,4
X≈24%
To wszystko
12 lis 12:00
mała: dzięki, a pomożesz piotrkowi8?
12 lis 12:21
Arsen: OK
12 lis 12:25
mała: spoko dzięki, bo to też ja tylko zmieniłam nick
12 lis 12:31
Arsen: Zmieniłaś nick na Piotrek?
12 lis 12:53
mała: tak a co?
12 lis 13:00
Arsen: Nie wnikam jaka jest Twoja płeć

Odpisałem na tamten nick
12 lis 13:02
mała: jestem dziewczyną
12 lis 13:05
mała: jeszcze jestem jako katka, he he
12 lis 13:07
Arsen: a skąd pomysł na nick Piotrek8?
12 lis 13:09
mała: a jakoś tak wyszło. chciałam,żeby ktoś mi pomógł na kilka zadań, to podzieliłam na kilka nicków
i czekam

he he
12 lis 13:12