pierwiastki
hwdtel:
Czy można wyliczyć liczbę pierwiastków wielomianu stopnia trzeciego postaci
| | b | | 3 | | b | |
ax3 + bx2 + cx + d jeśli wiadomo że |
| = |
| , |
| =2 |
| | a | | 2 | | c | |
Jeśli tak to uczyń to
12 paź 06:16
Janek191:

a ≠ 0
| b | | 3 | |
| = |
| ⇒ 2 b = 3 a ⇒ b = 1,5 a |
| a | | 2 | |
| b | |
| = 2 ⇒ b = 2 c ⇒ 1,5 a = 2 c ⇒ c = 0,75 a |
| c | |
Mamy
a x
3 + 1,5 a x
2 + 0,75a x+ d = 0 / : a
| | d | |
x3 + 1,5 x2 + 0,75 x + |
| = 0 |
| | a | |
W'(x) = 3 x
2 + 3 x + 0,75
Δ = 9 − 4*3*0,75 = 9 − 9 =0 ⇒ x = − 0,5 − punkt przegięcia
W '(x) ≥ 0
Dany wielomian ma jedno miejsce zerowe.
12 paź 07:36
Zen64:
Lub jeszcze dobitniej:
| | d | |
Jeśli w wielomianie x3 + 1.5x2 + 0.75x + |
| = 0 podstawimy x=z−0,5 |
| | a | |
to zredukujemy wyrazy zarówno drugiego jak i pierwszego stopnia i otrzymamy
jako rozwiązanie x=
3√0,125−da + 0,5
A więc jeden pierwiastek ,każdy widzi czarno na białym
13 paź 09:04