liczby
jur: Zbadaj czy ta para liczb jest przeciwna czy odwrotna?
5−2√55 2−√5√5
11 paź 23:56
Kejt:
definicja:
a + b = 0 // a,b≠0
znaczy, że a i b są liczbami przeciwnymi.
znaczy, że są liczbami odwrotnymi.
miłej zabawy.
12 paź 00:01
jur: Nie wyszło ani 1 ani 0.
12 paź 00:49
Janek191:
| | 2 −√5 | | √5 | | 2√5 − 5 | |
b = |
| * |
| = |
| |
| | √5 | | √5 | | 5 | |
więc
| | 5 − 2√5 | | 2√5 − 5 | |
a + b = |
| + |
| = 0 |
| | 5 | | 5 | |
Liczby a i b są liczbami przeciwnymi
12 paź 07:41
Janek191:
@Kejt
a ≠ 0 , b ≠ 0
Jeżeli a*b = 1 , to a , b są liczbami odwrotnymi
Wtedy
12 paź 07:43