czy jest to relacja równoważnosci?
Mart: S⊂R2 x R2: (x1,x2)S{y1,y2) ⇔ max{x1,x2} = max{y1,y2}
11 paź 23:52
Janek191:
1)
(x
1,x
2)S( x
1,x
2) ⇔ max( x
1, x
2) = max( x
1,x
2) − zwrotność S
2)
(x
1,x
2) S ( y
1,y
2) ⇔ max(x
1,x
2) = max( y
1,y
2) ⇔ max(y
1,y
2) = max ( x
1,x
2)⇔
⇔ (y
1,y
2) S ( x
1,x
2) − symetria S
3)
(x
1,x
2) S ( y
1,y
2) ∧ (y
1,y
2) S ( z
1,z
2) ⇔
⇔ max (x
1,x
2) = max (y
1,y
2) ∧ max (y
1,y
2) = max ( z
1,z
2) ⇒
⇒ max (x
1,x
2) = max (z
1,z
2) ⇔ (x
1,x
2) S ( z
1,z
2) − przechodniość S
Relacja S jest równoważnością
12 paź 08:00