f
trawa: (√2)27
jak to obliczyć ?
11 paź 23:48
razor: = (21/2)27 = 227/2
11 paź 23:49
trawa: a tak żeby wynik wyszedł bo mam taki przykład:
(1 + i)
27 ze wzoru : z = |z|
n(cosnδ + isinnδ)
|z| =
√12 + 12 =
√2
| | π | |
z = (√2)27(cos27 * π4 + isin27 * |
| ) |
| | 4 | |
| | 27 | | 27 | |
z = (√2)27(cos |
| π + isin |
| π) |
| | 4 | | 4 | |
i nie wiem co z tym dalej począć.
11 paź 23:53
trawa: ?
12 paź 00:14
razor: ze wzoru
| | 3 | | 3 | | π | | π | |
z = 227/2(cos(6π+ |
| π)+isin(6π+ |
| π)) = 227/2(cos(π− |
| )+isin(π− |
| )) = |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | π | | π | | √2 | | √2 | |
227/2(−cos |
| +isin |
| ) = 227/2(− |
| + |
| i) = |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
2
27/2(−2
−1/2+2
−1/2i) = −2
13+2
13i
bez wzoru:
(1+i)
27 = (1+i)
26(1+i) = (2i)
13(1+i) = 2
13*i(1+i) = 2
13i+i
22
13 =
−2
13+2
13i
12 paź 00:16
etrapez: | | √2 | |
na pamięć znasz te wszystkie wzory czy jak ? Bo ja nie rozumiem skąd np wiesz że |
| to |
| | 2 | |
π/4 ?
12 paź 18:38
etrapez: ?
12 paź 18:49
mirek: jak ludzie idą na studia z takim brakiem wiedzy.....

(liczby zespolone rozumiem ze
studiujesz...)
12 paź 18:53
etrapez: tak, ale nie umiem zamieniać tych wszystkich kątów i stopni, muszę patrzeć na tabelkę
trygonometryczną. Wiesz jak mogę tego się nauczyć ?
12 paź 18:57