?
Karlla: Jak obliczyć delte?
12 lis 11:16
Alinka: ax2+bx+c=0
Delta to b2−4ac, gdzie a, b i c to odpowiednie współczynniki w równaniu kwadratowym
12 lis 11:27
Julita: pokaż równanie to pokaże ci na równaniu

jeśli jest taka potrzeba oczywiście
12 lis 11:58
Karlla: w(x)=(2x2+1)(x2+3)(1−2x)
w(x)=(−x2+3x−8)(5x2+25)(x2+1)
Chodzi o pierwiastki wielomianu i w tym drugim przykładzie są równania kwadratowe i naie wiem
jak policzyć delte
12 lis 12:14
Julita: zobacz:
na deltę masz wzór b
2−4ac i jeśli jest dodatnia to liczysz x
1 i x
2 x
1=
−b−√Δ2a
x
2=
−b+√Δ2a
a jeśli delta wyjdzie 0 to wtedy jest wzór taki: Δ=
−b2a (−b/2a) i liczysz wtedy x
0 
Jeśli wyjdzie ci któreś na minusie to jest to sprzeczność bo nie może kwadrat być liczbą
ujemną i wtedy x=0 Napisz czy rozumiesz proszę
12 lis 12:43
Karlla: Mniej więcej rozumiem o co chodzi

Dziękuję Ci bardzo
12 lis 13:03
Julita: drobiazg
12 lis 13:08
Julita: Ten wielomian który podałaś nie będzie miał pierwiastków ale mogę Ci pokazać na innym
przykładzie jak liczyć deltę jak masz ochotę to napisz na gg
11439408
12 lis 13:15
gabi: Δ(Δn) jak to obliczyć?
14 gru 13:22
gabi: jeżeli wiem że Δn=0,001
14 gru 13:23