równanie prostej prostopadłej
anom: Wypisz równanie prostej prostopadłej przechodzącej przez punkt A(−1,1) do prostej:
ax + by = c
a=0
b=1
c=2
więc 0 * x + 1 * y = 2
y = 2
Nie wiem jak to zrobić ponieważ współczynnik = 0 i przez to nie wiem jak wyliczyć ze wzoru na
prostopadłość (a1*a2=−1).
11 paź 21:26
Eta:

k:
y=2 i p⊥k to p:
x= −1
11 paź 21:33
anom: Ja rozumiem, ale nie wiem w jaki sposób mam to obliczyć.
Chyba że to jest jakiś wyjątek.
11 paź 21:40
daras: tak to wyjątek na pomyślenie a nie stosowanie schematów
11 paź 21:56
pigor: ..., napisz równanie prostej prostopadłej przechodzącej
przez punkt A=(−1,1) do prostej: ax+by= c, dla a=0, b=1, c=2 .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
np. tak : bx − ay= c i (x,y)= (−1,1) i −b − a= c ⇒
⇒ bx−ay= −b−a i a=0 i b=1 ⇒
x= −1 ⇔
x+1=0
−−−−−−−−−−−−−−
lub tak : b(x+1)−a(y−1)= 0 i a=0 i b=1 ⇒ 1(x+1)−0(y−1)= 0 ⇒
⇒
x+1=0 − szukane równanie prostej ⇔
x= −1 . ...
12 paź 00:14