matematykaszkolna.pl
kąt pomiędzy wektorami zagubiona: Treść zadania: Dla każdych trzech liniowo niezależnych wektorów a,b,c istnieje wektor, który tworzy ten sam kąt z każdym z nich. znajdź taki wektor jednostkowy u i kąt φ dla trzech zadanych wektorów. (celowo ich nie podaję, wynik byłby zbyt kuszący, przyjmijmy oznaczenia a=[Xa;Ya;Za] itd) mój pomysł na zadanie: mam wrażenie, że po iloczynie wektorowym a x b otrzymam wektor w, po iloczynie wektorowym b x c otrzymam wektor v, a następnie z w x v otrzymam szukany wektor u. Kąt (a konkretnie jego cosinus) między wektorem u i którymś z zadanych policzę z iloczynu skalarnego, natomiast wektor jednostkowy uzyskam z podzielenia wektora u przez jego długość. Czy ktoś może stwierdzić poprawność (bądź też nie i podać właściwy) sposobu mojego myślenia?Nie mam innego pomysłu jak ugryźć
11 paź 21:02
Hurwitz: Ja zrobiłbym to inaczej: a) unormowałbym wektory a, b, c: a/||a||, b/||b||, c/||c|| (zmiana długości wektorów nie zmienia kątów między nimi). b) poszukiwany wektor to 1/3 (a/||a|| + b/||b|| + c/||c||) c) na koniec unormowałby ten z punktu b) Kąty to już pikuś. Chyba, że czegoś nie widzę...
11 paź 21:16
zagubiona: genialne w swojej prostocie, dziękuję
11 paź 21:28
zagubiona: no cóż, cos większy od 1. coś chyba jest nie tak
12 paź 12:08
Hurwitz: Musiałaś (−łeś) się pomylić w rachunkach; nawet gdyby wektor był źle wyznaczony, cosinus powinien być w [−1,1]. Jedno nie ma związku z drugim.
12 paź 13:52