dziedizna
Karol: Dziedzina prostego wyrażenia.
Witam, oto moje zadanie :
http://screenshooter.net/100278905/rynbmaq
Mam wyznaczyć dziedzinę.
Więc moje założenia wyglądaja tak :
−x>/0
x</0
___________
x
−2x>/0
x(x−2)>/0
Z tego wychodzi, że
xE od nieskoczoności do 0 i od 2 do nieskonczonosci
_____________________
Oraz
√x2 −2x nierówna się 0
Podnosze obustronnie do kwadratu
x
2 −2x =/= 0
x(x−2)=/=0
x =/=
x=/= 2
A w odpowiedzi jest tylko od −nieskoczonosci do 0
Czy ktoś mógłby mnie nakierować gdzie robie błąd?