oblicz pole
Laura:

Oblicz pole zacieniowanej figury ( ten pierscien, na ktorym sa szare kropki). narysowana linia
ma 10 cm
11 paź 20:00
Janek191:
Mamy
r2 + 52 = R2 ; gdzie r < R
więc
R2 − r2 = 25
i pole pierścienia
P = π R2 − π r2 = π*( R2 − r2) = π*25 = 25 π
11 paź 20:07
Laura: tyle ze to 10 cm to nie jest srednica duzego pierscienia...
11 paź 20:09
pigor: ..., np. tak : niech r,R − długości promieni małego i dużego
koła odpowiednio, to
Px= πR
2− πr
2= π(R
2−r
2) = π*5
2=
25π cm
2 − szukane
pole .
11 paź 20:11
pigor: ..., ups...

moja robota online za długo trochę trwała ....
11 paź 20:12
pigor: ..., skąd to pytanie
Lauro
11 paź 20:13
pigor: ... z tw. Pitagorasa masz tę zależność między r,R,5
(znajdź tylko sobie odpowiedni Δ prostokątny) ...
11 paź 20:15
Janek191:
11 paź 20:19
Janek191:
Pomyłka

Zamiast 4 ma być 5
11 paź 20:20