matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Korzystając z tożsamości, oblicz sumę.
CudMalina:
2
1
1
Korzystając z tożsamości
=
−
, oblicz sumę
x(x + 2)
x
x+2
2
2
2
2
+
+
+ ... +
.
1*3
3*5
5*7
25*27
Trzy początkowe liczby rozwinięcia dziesiętnego wyniku to 962. Mam jakiś ciąg, jakąś równość i problem w tym, że nie wiem co powinnam z tym zrobić. Proszę o jakąś podpowiedź.
11 paź 19:49
Janek191:
2
1
1
=
−
1*3
1
3
2
1
1
=
−
3*5
3
5
itd.
1
1
1
1
1
26
... = 1 −
+
−
+ .... −
= 1 −
=
3
3
5
27
27
27
11 paź 20:02
CudMalina:
Bardzo dziękuję. (:
11 paź 20:12