wyznacznik macierzy stopnia 5
Agnieszka: Proszę o pomoc w rozgryzieniu tematu wyznacznika macierzy stopnia 5. Nie wiem jak się za to
zabrać a nie ukrywam, że zchciałabym to pojąć.
1 0 0 1 2
2 1 1 2 1
2 1 1 1 2
1 1 1 2 2
albo chociaz jak doprowadzic to do stopnia 4go−bo to juz rozgryzlam.
11 paź 19:41
Mila:
A gdzie piąty wiersz?
11 paź 20:18
Agnieszka: przepraszam juz poprawiam
1 0 0 1 2
2 1 1 2 1
2 1 1 1 2
1 2 1 1 1
1 1 1 2 2
teraz jest ok.
11 paź 21:41
sushi_gg6397228:
jest troche zabawy z operacjami na wierszach
co zaproponujesz ?
11 paź 21:51
Mila:
k2−k3, należy przekształcić tak , aby otrzymać zera w kolumnie albo wierszu.
1 0 0 1 2
2 0 1 2 1
2 0 1 1 2
1 1 1 1 1
1 0 1 2 2
rozwijamy:
Wykreślamy 4 wiersz i 2 kolumnę:
mamy :
(−1)4+2*1det |1 0 1 2
|2 1 2 1
|2 1 1 2
|1 1 2 2
Dalej podobno umiesz , postępujesz podobnie, najlepiej aby otrzymać jeden albo dwa wyznaczniki
macierzy 3X3.
11 paź 21:57
Agnieszka: a dlaczego akurat to wykreslamy
11 paź 22:14
11 paź 22:20
Agnieszka: dziekuje za pomoc
11 paź 22:37
: dalej zrobilam tak zapewne zle,bo wynik powinien byc inny
dalszy ciag do Twojego zapisu:
121
+(−1) do potegi 1+1 * 1 det 112
122
+ 0
211
+ (−1)do pot 1+3* 1 det 212
112
212
+(−1) do pot1+4 *2 det 211
112
=−1+0+1*(−1)+(−1)*2=−1 −1−2=−4
gdzie zrobilam blad?
12 paź 12:45
: Proszę o sprawdzenie gdzie zrobiłam blad
13 paź 19:43
Mila:
Jest dobrze, ale zapisy naucz się robić porządne na naszym forum
(−1)1+4 piszemy tak:
(−1) potem znaczek potęgi( jest nad 6 na klawiaturze) następnie {1+4}
13 paź 20:23
: Zaćmienie umysłowe całkowite. Dzięki za uwagi , obiecuję poprawe
13 paź 21:10