Wyznacz x, gubię jedno rozwiązanie.
NaPotęgeMatematyki:
3
3√x2= 3
x23 (
23 w potędze "x")
Podstawiam pomocniczą niewiadomą t=3
x3
Wymnażam na krzyż
Czyli wychodzi t
2=t czyli t=0 lub t=1
3
x3=0 Nie zachodzi lub 3
x3=1 Prawdziwe dla x=0 i to jest jedno rozwiązanie lecz
w odpowiedziach również jest x=1 i nie wiem czemu rozwiązując tym sposobem gubię jedno z
rozwiązań. Drugą, dobrą metodę rozwiązywania już mam, powiedzcie tylko co w tym jest błędne.
11 paź 19:37
NaPotęgeMatematyki: ref
11 paź 20:09
Mila:
Czy w mianowniku jest ?
2*33√x−1
11 paź 20:34
NaPotęgeMatematyki: Tak
11 paź 20:38
Mila:
Mnożę obie strony przez 2
| 33√x2 | |
| =3⇔ w mianowniku jest : 33√x−1 |
| 33√x−1 | |
3
3√x2−3√x+1=3
1⇔
3√x2−
3√x+1=1⇔
3√x2−
3√x=0
3√x2−
3√x=0⇔
3√x*(
3√x−1=0
3√x=0 lub
3√x=1⇔
x=0 lub x=1
11 paź 21:00
NaPotęgeMatematyki: Wiem, ale powiedz gdzie jest błąd w tym co wcześniej napisałem, bo o to mi chodzi
11 paź 21:29
Mila:
Błędne podstawienie.
(33√x)2=323√x≠33√x2
11 paź 21:46