prawdopodobieństwo
anola: wylosowano liczbę z przedziału [0,3]. Wyznaczyć prawdopodobieństwo, że jest ona mniejsza niż
2 jeśli wiadomo, że jest większa niż 1. Wyszło mi 1/2 jednak zupełnie nie jestem tego
pewna, jeśli mogłby ktos to zweryfikowac bylabym wdzieczna
11 paź 19:29
pigor: ..., wymyśliłem sobie to...

tak ; Ω= [0;3},
A= [0;2), B= (1;3], A∩B=(1;2) , to
| | P(A∩B) | | 13 | | 1 | |
P(A/B)= |
| = |
| = |
| ...  ,..., ale za to ...  |
| | P(B) | | 23 | | 2 | |
głowy sobie nie dam uciąć, dlatego może ktoś
trzeci jednak jeszcze zabierze głos...
11 paź 20:05
Janek191:

I Ω I = 3
I A I = 2 − 1 = 1
11 paź 20:11
anola: Ja zrobiłam to tak jak pigor dlatego wyszło mi też 1/2 jednak intuicyjnie powiedzialabym, że
jest to wlasnie 1/3 stąd własnie moje wątpliwości
11 paź 20:37
Janek191:
Może się Mila wypowie
11 paź 20:40
Janek191:
Raczej I Ω I = 2 jako długość przedziału ( 1 ; 3)
11 paź 20:51
anola: bardzo bardzo dziękuję za pomoc
11 paź 21:06
Mila:
pigor − bardzo dobrze.
Janek masz rację (20:51), źle oznaczyłam na osi.
|| Skrócony sposób:
|Ω|=2 jako długość przedziału (1,3)
|A|=1 jako długość przedziału (1,2)
11 paź 21:12