Wyrażenia algebraiczne.
CudMalina: Równość (2x + A)3=Bx3 + 12x2 + Cx + D prawdziwa jest dla każdego x. Zatem suma C + D jest
równa...
Prawidłowa odpowiedź to 7.
Proszę o jakąś wskazówkę, ponieważ nie bardzo wiem jak zabrać się do tego zadania.
11 paź 19:12
Kejt: oblicz: (2x+A)3 i podaj wynik.
11 paź 19:14
CudMalina: 8x3 + 12Ax2 + 6A2x + A3 = Bx3 + 12x3 + Cx + D
Wystarczy podstawić i wszystko ładnie wychodzi, dziękuję. : D
11 paź 19:22
pigor: ...., np. tak : (2x+A)
3= Bx
3+12x
2+Cx+D ⇔
⇔ (2x)
3+3*(2x)
2*A+3*2x*A
2+A
3 = Bx
3+12x
2+Cx+D , ∀x∊R (tożsamość) ⇔
⇔ 8=B i 12=!2A i 6A
2=C i A
3=D ⇒ A=1 i
C=6 i D=1 ⇔
C+D=6+1=
7 .
11 paź 19:45