pierwiastki
ser: Dane są dwie pary liczb:
√6 − √5 i √6 + √6 oraz 5−2√55 i 2−√5√5
Zbadaj , w której parze liczby są wzajemnie przeciwne, a wktórej wzajemnie odwrotne
11 paź 19:05
Janek191:
| 1 | | √6 + √5 | |
| = |
| = √6 + √5 |
| √6 − √5 | | ( √6 − √5)*( √6 + √5) | |
I para , to para liczb odwrotnych
11 paź 19:08
Janek191:
| 1 | | √6 + √5 | |
| = |
| = √6 + √5 |
| √6 − √5 | | ( √6 − √5)*( √6 + √5) | |
I para , to para liczb odwrotnych
11 paź 19:09
Janek191:
| 1 | | √6 + √5 | |
| = |
| = √6 + √5 |
| √6 − √5 | | ( √6 − √5)*( √6 + √5) | |
I para , to para liczb odwrotnych
11 paź 19:09
ser: jak do tego doszedłeś?
11 paź 19:36
Janek191:
| | 1 | |
Mnożymy licznik i mianownik ułamka |
| przez ( √6 + √5} |
| | √6 − √5 | |
i w mianowniku korzystamy z wzoru ( a − b)*( a + b) = a
2 − b
2
11 paź 19:47