logarytmy
babka: jak to rozwiązać?
101−log2
to w potędze to logarytm dziesiętny
11 paź 18:34
Janek191:
| | 101 | | 10 | |
10 1 − log 2 = |
| = |
| = 5 |
| | 10log 2 | | 2 | |
11 paź 18:37
babka: a jak zrobić: 8log4 3√9 ?
11 paź 18:51
Janek191:
8log4 3√9 = ( 23)log4 3√9 = 23 log4 3√9 = 2 log4 (3√9)3 =
= 2log4 9 = 2{log22 9 = 20,5log2 9 = 2 log2 90,5 = 2log2 3 = 3
11 paź 18:59
babka: dzieki
11 paź 19:12
Janek191:
Wiadomo skąd się to wzięło ?
11 paź 19:18
babka: Tak, wiem

a jeśli mam log
2 2 3 to jest to samo co log
2 3 * log
2 3 ?
11 paź 19:26
Janek191:
Tak
log22 3 = ( log2 3)2
11 paź 20:28