Wyznacz x, potęgi, logarytmy.
NaPotęgeMatematyki: Proszę o sprawdzenie obliczeń, wynik wyszedł dobry ale możliwe że gdzieś zrobiłem coś czego nie
mogłem zrobić, wydaje mi się że autorowi chodziło o inną metodę rozwiązania.
23x*7x−2=4x+1
23x*7x−2=22x+2
23x*7x−2−22x+2=0
23x*7x−2−22x*22=0
22x(2x*7x−2−22)=0
Jeden z czynników musi być zerem więc 2x*7x−2−22=0
2x*7x:72−22=0
2x*2log27x:2log272=22
x+log27x:log272=2
x+log27x−2=2
−(2−x)*log27=(2−x)*1
Czyli −(2−x)=(2−x) lub log27=1 tutaj mamy sprzeczność
więc x=2.
11 paź 18:21
Mila:
23x*7x−2=22x+2 /:22x+2⇔
23x−2x−2*7x−2=1⇔
2x−2*7x−2=1⇔
14x−2=140
x−2=0
x=2
====
11 paź 18:30
NaPotęgeMatematyki: No, trochę prościej, dzięki xD
11 paź 18:32
52: 2
3x*7
x−2=2
2x+2 /:2
3x
7
x−2=2
2x+2−3x
7
x−2=2
−(x−2)
1=7
x−2*2
x−2
1=(7*2)
x−2
14
0=14
x−2
0=x−2
x=2
Ja bym to tak zrobił, jak chcesz inny sposób.
11 paź 18:34
52: Mila była szybsza ...
11 paź 18:35