matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logarytmy
zunia:
Wykaż, że:
1 − log
3
2
3
= log
2
3
2
(log
2
3 + log
3
2 +1) * log
2
3
11 paź 17:32
Janek191:
1 − log
3
2
3
=
(log
2
3 + log
3
2 + 1)*( log
2
2
3
)
1 − log
3
2
3
=
=
1
log
2
3 +
+ 1)*( log
2
2 − log
2
3)
log
2
3
t = log
2
3
1 − t
3
( 1 − t)*( 1+ t + t
2
=
=
= t
1
(t +
+1)*(1 −t)
t
( t +
1
t
+1)*(1 − t)
= log
2
3
11 paź 21:18