f
ardiano xd: Wykaż ,że
A) liczba
√28 + 10√3 +
√7 − 4√3 jest całkowita
C)liczba
√11−6√2 +
√27+10√2 jest wymierna
| | √2 | | 1 | | 2 | | √2 | |
D) ( |
| + |
| : ( |
| + 1) = |
| |
| | √3 | | √2 | | √3 | | 2 | |
E) liczby x=
√9 − 2√14 i y=
√7 −
√2 sa równe
11 paź 17:23
J:
A) Wskazówka: 28 + 10√3 = (5+√3)2 i 7 −4√3 = (2 − √3)2
11 paź 17:27
ardiano xd: i tak we wszystkich przykładach mam tak robic ?
11 paź 17:29
Kysio: a) Szukamy tam wzoru skróconego mnożenia
=√(5+√3)2+√(2−√3)2=|5+√3|+|2−√3|=5+√3+2−√3=7 nalezy do C.
11 paź 17:30
Kysio: W B i E tak a D przepisz poprawnie.
11 paź 17:47
Janek191:
B)
6 + 2
√5 = ( 1 +
√5)
2
więc
| | 5 | |
√ 6 + 2√5 − |
| = √ ( 1 + √5)2 − √5 = 1 + √5 − √5 = 1 |
| | √5 | |
11 paź 18:44
Janek191:
C)
11 − 6√2 = ( 3 − √2)2
27 + 10√2 = ( 5 + √2)2
więc
√11 − 6√2 + √27 + 10√2 = √ (3 − √2)2 + √(5 + √2)2 = 3 − √2 + 5 + √2 = 8
11 paź 18:49
Janek191:
D)
9 − 2√14 = ( √7 − √2)2
więc
x = √ 9 − 2√14 = √(√7 − √2)2 = √7 − √2 = y
11 paź 18:54
Janek191:
D)
9 − 2√14 = ( √7 − √2)2
więc
x = √ 9 − 2√14 = √(√7 − √2)2 = √7 − √2 = y
11 paź 18:54