Chciałabym udowodnić metodą ind. matematycznej takie coś:
Dla każdej liczby n∊ℕ 5n+2*3n−1+1 jest podzielne przez 8.
No i ten... zaczęłabym oczywiście:
1o n=1 5+2*30+1=8 ok.
2o zał. dla n=k prawdziwe k∊ℕ 5k+2*3k−1+1=8a ⋀ a∊ℤ
Teza indukcyjna (n=k+1) 5k+1+2*3k+1=8b ⋀ b∊ℤ
D−d: 5k+1+2*3k+1= 5*5k+2*3k+1= (i tu utknęłam bardzo bardzo bardzo!)
Mogę prosić jakiś schemat/podpowiedź/cokolwiek?
| 10 | ||
c.d. d−d: 5*(8a−2*3k−1−1)+2*3k+1= 40a−10*3k−1+2*3k=40a−3k(− | +2) | |
| 3 |
| 10 | ||
− | +2 .... nie dzieli się przez 8? ![]() | |
| 3 |