Proszę o pomoc: Podaj wszystkie pierwiaski wielomianu:
Karlla: w(x)=(2x2+1)(x2+3)(1−2x)
w(x)=(−x2+3x−8)(5x2+25)(x2+1)
12 lis 10:33
Alinka: Aby iloczyn dowolnej liczby czynników był równy zero wystarczy by przynajmniej jeden z nich był
równy zero. Trzeba zatem każdy z czynników (nawiasów) przyrównać do zera i rozwiązać tak
powstałe równania. Rozwiązania tych równań są szukanymi pierwiastkami.
12 lis 10:45
Karlla: Ale mogłby ktoś wykonać te zadania bo ja jestem tak pusta że nie rozumiem tego
kompletnie a na 14 do szkoły
12 lis 10:48
Alinka: pierwszy wielomian
2x2+1=0 2x2=−1 co jest niemożliwe, bo kwadrat żadnej liczby nie może być ujemny
x2+3=0 x2=−3 podobnie jak wyżej
1−2x=0 to chyba potrafisz policzyć
Drugi wielomian
−x2+3x−8=0 to jest równanie kwadratowe. trzeba policzyć deltę i zobaczyć co dalej w zależności
od jej znaku
5x2+25=0 podobnie jak w pierwszym
x2+1=0 podobnie jak w pierwszym
12 lis 11:10
mruk : prosze o pomoc
W(x)=(2x+4)2 +(x−1) (8−2x)=
13 lis 20:07
mruk : czy ktos mógłby mi to rozwiązać bo potrzebuje na poniedziałek do szkoły bardzo proszę i z góry
dziękuje
13 lis 20:10