matematykaszkolna.pl
pytanie natalia: Hej. Wiem, że jest to forum matematyczne, jednak mam do Was pytanie emotka Chodzę do III klasy gimnazjum i w maju stanę przed wyborem nowej szkoły. Nie mam problemów z matematyką, fizyką i chemią. Nie trawię natomiast j.polskiego, szczególnie gramatyki i intepretacji wierszy. Z racji tego, iż nie lubię zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę, chciałabaym już teraz mieć wybraną szkołę I wyboru. Zastanawiałam się nad dwoma: − I LO w Krośnie − ranking: 2 w woj. − 42 w Polsce − Technikum nr 5 w ZS Ponadgimnazjalnych w Krośnie − 1 w woj. − 10 w Polsce. Po szkole średniej chciałabym − o ile wyniki z natur na to pozwolą − edukować się dalej na PW, PWr lub PG emotka Proszę o pomoc w wyborze emotka
11 paź 15:12
Kont: Dużo zależy od szkoły a jeszcze więcej od Ciebie samej. Jeśli się nie będziesz uczyć to szkoła Ci nie pomoże. Wnioskując po rankingu ... szkoły są na podobnym wysokim poziomie. Lepiej porównać poszczególne kierunki w szkołach jakie Cie interesują.
11 paź 15:30
natalia: Dziękuję za odpowiedź :emotka W LO interesowałby mnie profil mat−fiz akademicki, natomiast w technikum ich ilość jest dosyć ogranoczona: technik informatyk, technik elektronik oraz technik elektryk. Jeśli miałąbym wybierać między specjalizacjami w technikum, moim wyborem byłaby klasa Inf lub elektroniczna, elektryk odpada...
11 paź 15:32
Kont: Jeśli masz wysokie aspiracje i jesteś pewna co do studiów to wybrałbym LO bo nie będzie praktycznych i więcej czasu na matematyke... która jest najważniejsza na informatyce razem z fizyką. Sama musisz wybrać. Szkoda tego roku więcej w technikum ale jest praktyka i tytuł technika. Wszystko ma wady i zalety.
11 paź 15:38
natalia: W w/w liceum są także baaardzo wysokie progi pkt. Na profil, który mnie interesuje musiałabym uzyskać co najmniej 162pkt, w technikum 140pkt wystarczyłoby... Co lepiej przygotuje mnie do matury i studiów? Liceum czy Technikum?
11 paź 16:27
Mila: Liceum.
11 paź 16:28
Kacper: Takie progi były u mnie jak szedłem do LO emotka To już naprawdę wysoko emotka
11 paź 16:30
natalia: Kacper − pisałeś egzamin gimnazjalny w takiej formie jaka jest obecnie, czy jesteś tym szczęśliwcem, który zdawał przez zmianami? emotka
11 paź 16:56
DawidRM: Natalia, ja pisałem jako "królik doświadczalny". Jestem na mat−geo w klasie maturalnej i zdecydowanie lepiej iść na matematykę w LO niż technikum, u mnie też były wysokie progi.
11 paź 17:39
natalia: Wyższy poziom matematyki czy więcej godzin w tygodniu?
11 paź 17:44
Janek191: Moja bratanica w tym roku ukończyła V LO w Krośnie i teraz studiuje medycynę − Uniwersytet Warszawski Ja z kolei ukończyłem TE w Turaszówce − Krośnie emotka
11 paź 20:37
Janek191: Miało być I LO im. Kopernika emotka
11 paź 20:39
Mateusz : Oo emotka jaki ten świat mały emotka I jaką wyniosles opinie o tej szkole? TE, czyli Elektronik czy Elektryk? Nie orientuje się po skrotowcach emotka
11 paź 21:04
Janek191: TE − wtedy technik elektryk Bardzo dobra szkoła elektryczna emotka
11 paź 21:22
Mateusz : Dziękuję emotka Co właściwie można robić po takim technikum? Mam na myśli kierunki na studiach emotka
11 paź 21:27
Janek191: Wszystkie studia związane z elektrycznością : elektrotechnika, sieci elektroenergetyczne, maszyny i aparaty elektryczne, urządzenia elektryczne , itp.
11 paź 21:52
Mateusz: Dobrze, dziękuję za odpowiedź emotka Również zastanawiam się nad wyborem szkoły ponadgimnazjalnej, jednak nie mam takich ambicji jak Natalia aby "pchać się" do Kopernika
11 paź 22:00
daras: szkoła do nauki nie jest potrzebna jak widzisz wystarcza nasze forum emotka
11 paź 22:15
Mateusz: Jeśli mam być szczery to nigdy jakoś bardzo nie przepadałem za matematyką, kiedyś przypadkiem trafiłem na to forum i od tego dnia codziennie przeglądam po kilkanaście zadań i metod ich rozwiązywania i muszę przyznać, że to procentuje. Nauczycielka matematyki była wczoraj w szoku emotka
11 paź 22:18