matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiązać
kika:
log
8
x+(log
8
x)
2
+...=
1
2
11 paź 15:05
Hurwitz:
Trzeba wysumować lewą stronę (o ile się sumuje, tj. |log
8
x|<1). Suma szeregu geometrycznego
log
8
x
S=
= 1/2, skąd
1− log
8
x
1/3 = log
8
x. Stąd x=2. Wszystko OK, bo |log
8
2|<1, więc lewa strona jest skończona.
11 paź 15:34