matematykaszkolna.pl
Prawdopodobienstwo cntrl: Ale zagmatwane W pierwszej urnie jest 5 kul białych i 3 czarne, w drugiej − n białych i 4 czarne. Losujemy z każdej urny po 1 kuli i umieszczamy je w trzeciej urnie, początkowo pustej. Następnie z trzeciej urny losujemy 1 kulę. Wyznacz największą wartość n, dla której prawdopodobieństwo
 11 
wylosowania kuli białej jest mniejsze od

.
 16 
11 paź 14:39
Hurwitz: Prawdopodobieństwo całkowite: P(biała)=P(biała|z pierwszej wylosowano białą i z drugiej białą) * P(z pierwszej wylosowano białą i z drugiej białą) + P(biała|z pierwszej wylosowano białą i z drugiej czarną)*P(z pierwszej wylosowano białą i z drugiej czarną)+P(biała|z pierwszej wylosowano czarną i z drugiej białą)*P(biała|z pierwszej wylosowano czarną i z drugiej białą) = ... teraz wyznacz wszystkie prawdopodobieństwa składowe; np. P(biała|z pierwszej wylosowano białą i z drugiej białą) =1 P(z pierwszej wylosowano białą i z drugiej białą)=5/8 * n/(n+4). Dalej podobnie. Ostatecznie otrzymasz do rozwiązania nierówność kwadratową P(biała)<11/16
11 paź 16:36
cntrl: dlaczego to wszystko jest do kwadratu? to znaczy np. P(biała|z pierwszej wylosowano białą i z drugiej białą) * P(z pierwszej wylosowano białą i z drugiej białą)
11 paź 17:11
Mila: Gdzie tam widzisz coś podniesione do kwadratu? Przeczytaj uważnie . Napisz w razie kłopotów.
11 paź 17:28
cntrl: rzeczywiście nie ma tam kwadratów chyba już rozumiem emotka
11 paź 18:09
Mila: Jaki wynik?
11 paź 18:26
cntrl:
 4 
właśnie wychodzi mi n >

...
 3 
11 paź 18:27
Hurwitz: Wtrącę się: Czyli n=... ?
11 paź 18:30
Mila: Sprawdź rachunki, jeśli nie wyjdzie, to narysuję drzewko.
11 paź 18:31
Mila: Hurwitz, jaki masz wynik?
11 paź 18:32
cntrl: Sprawdziłem, nie wiem co jest źle emotka
11 paź 18:40
Hurwitz: Mila, wybacz − nie rozwiązywałem...
11 paź 18:44
cntrl: wynik powinien być 11
11 paź 18:45
Hurwitz: Zauważyłem, że w ostatnim składniku przez omyłkę napisałem dwa razy to samo, tj. P(biała|z pierwszej wylosowano czarną i z drugiej białą). Zakładam, że liczysz dobrze, tj. P(biała)= P(biała|z pierwszej wylosowano białą i z drugiej białą) * P(z pierwszej wylosowano białą i z drugiej białą) + P(biała|z pierwszej wylosowano białą i z drugiej czarną)*P(z pierwszej wylosowano białą i z drugiej czarną)+ P(biała|z pierwszej wylosowano czarną i z drugiej białą)*P(z pierwszej wylosowano czarną i z drugiej białą).
11 paź 18:47
Mila: I wychodzi ładnie. Po kolacji narysuję drzewko i napiszę wzór, sam obliczysz.
11 paź 18:50
Mila: rysunek
 5 n 5 4 1 3 n 1 11 
P(B)=

*

*1+

*

*

+

*

*

<