prawdopodobienstwo
andzia: Z kwadratu jednostkowego wybrano punkt (x,y). Wyliczyć prawdopodobieństwo, że ℙ(|x−y|)<
14)
Bardzo proszę o rozwiązanie
11 paź 14:39
Hurwitz: A jaki rozkład prawdopodobieństwa zadano na tym kwadracie? Jeżeli jednostajny to wystarczy
obliczyć pole tego kawałka kwadratu, który spełnia warunek |x−y|<1/4. O ile kwadrat
jednostkowy to dla Ciebie [0,1]x[0,1].
11 paź 14:46
andzia: myślę ze chodzi własnie o to, ale jezeli moglabym prosic o pełniejsze rozwiazanie bo zupelnie
nie wiem jak to zrobic dalej
11 paź 15:28
Hurwitz: Prawdopodobieństwo zdarzenia A={(x,y)∊[0,1]x[0,1]: |x−y|)<1/4} to całka po zbiorze A z gęstości
rozkładu. Z zadania wynika, że gęstość to f(x,y)=1 na kwadracie; po za nim zero. Więc
∫A f(x,y)dxdy= ∫A 1 dxdy = Pole (A)= 7/16.
11 paź 16:30
Mila:
Wybierasz punkt z obszaru zacieniowanego
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x− |
| =0⇔x= |
| ⇔A( |
| ,0) |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | | 3 | | 9 | | 7 | |
P(|x−y|< |
| )=1−2*PΔABC=1−2* |
| * |
| * |
| =1− |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | | 16 | | 16 | |
Całkę masz u kolegi 16:30.
11 paź 17:26