oblicz
kika: oblicz pole powierzchni całkowitej i objetośc ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego , ktorego
krawędz podstawy ma dł 3 cm a krawędz boczna wynosi 6 cm
11 paź 14:16
Janek191:
a = 3
b = 6
h = ?
h
2 + a
2 = b
2
h
2 = b
2 − a
2 = 6
2 − 3
2 = 36 − 9 = 27 = 9*3
h = 3
√3
−−−−−−
h
1 − wysokość ściany bocznej
h
12 + (0,5 a)
2 = b
2
| | 3 | | 135 | | 9*15 | |
h12 = 36 − 2,25 = 33.75 = 33 |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
h
1 = 1,5
√15
| | a2 √3 | |
Pp = 6* |
| = 1,5 a2 √3 = 1,5*9*√3 = 13,5√3 |
| | 4 | |
P
1 = 0,5 a*h
1 = 0,5*3*1,5
√15 = 2,25
√15
więc
P
b = 6 P
1 = 6*2,25
√15 = 13,5
√15
P
c = P
p + P
b = 13,5
√3 + 13,5
√15 = 13,5*(
√3 +
√15)
===========================================
| | 1 | | 1 | |
V = |
| Pp *h = |
| *13,5√3*3√3 = 40,5 |
| | 3 | | 3 | |
=================================
11 paź 14:32
kika: serdecznie dziękuję za rozwiązanie
11 paź 14:53