matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
Janusz :
oblicz granicę ciągu
1+3+3
2
+...+3
n
1+5+5
2
...+5
n
1−3
n
są to ciągi geometryczne więc suma tego w liczniku wygląda tak: 1+ (3
)
1−3
1−5
n
a w mianowniku 1+ (5
)
1−5
i to trzeba podzielić tylko nie wiem jak... czy dobrze myślę?
11 paź 14:06
Janek191:
1 −1,5*( 1 − 3
n
)
−0,5 +1,5*3
n
a
n
=
=
1 − 1,25*( 1 − 5
n
)
−0,25 + 1,25*5
n
−0,5
+ 1,25
3
n
a
n
=
−0,25
+ 1,25*(
5
3
)
n
3
n
więc lim a
n
= 0 n →
∞
11 paź 14:13
Janek191:
Jest pomyłka − w liczniku powinno być 1,5 a nie 1,25
11 paź 14:15
Janusz :
dzięki
11 paź 14:50