Oblicz odległość między prostymi równoległymi k i l, jeśli k:y = u{1}{3}x + 2
Cersei: Oblicz odległość między prostymi równoległymi k i l, jeśli k:y = 13x + 2
11 paź 13:23
Janek191:
A gdzie prosta l ?
11 paź 13:25
Cersei: A, przepraszam.

l: y =
13x − 2
Niestety ten przykład coś mi nie wychodzi.
11 paź 13:28
Janek191:
k : y =
13 x + 2 lub 3 y = x + 6 lub x − 3y + 6 = 0
l : y =
13 x − 2 lub 3 y = x − 6 lub x − 3 y − 6 = 0
Mamy
A = 1 B = − 3 C
1 = 6 C
2 = − 6
zatem
| | I C1 − C2 I | | I 6 − (−6) I | | 12 | |
d( k, l) = |
| = |
| = |
| |
| | √A2 + B2 | | √ 12 + (−3)2 | | √10 | |
11 paź 13:49