pomocy
112: rozwiąż równanie
logx8 − log4x8 = log2x16
11 paź 13:08
J:
1) Założenia
2) Zamień wszystkie logarytmy na logarytmy o podstawie 2..
11 paź 13:11
Janek191:
log
x 8 − log
4x 8 = log
2x 16 ; x > 0 i x ≠ 1 i x ≠ 0,5 i x ≠ 0,25
| 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| = |
| |
| log8 x | | log8 4x | | log16 2x | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| = |
| |
| 13 log2 x | | 13 log2 4x | | 14 log2 2x | |
oraz log
2 4x = log
2 4 + log
2 x = 2 + log
2 x
log
2 2x = log
2 2 + log
2 x = 1 + log
2 x
t = log
2 x
11 paź 13:17
112: no tak, tylko, że dochodze do tego momentu i potem wychodzą mi dziwne wyniki...
3log
x2 − 3log
4x2 = 4log
2x2
| 3 | | 3 | | 4 | |
| − |
| = |
| |
| log2x | | log24x | | log22x | |
| 3log24x−3log2x | | 4 | |
| = |
| |
| (log2x)(log24x) | | log22x | |
11 paź 13:22
112: | 8 | | 4 | |
| = |
| |
| log2x(log2x + log24) | | log2x + log24 | |
8log
2x + 16 = 4log
22x +8log
2x
log
22x =4
log
2x = 2 ⋁ log
2x = −2
| | √2 | |
a powinno być niby 2 i |
| |
| | 4 | |
11 paź 13:32
Janek191:
cd.
| 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| = |
| |
| 13 t | | 13*( 2 + t) | | 14*( 1 + t) | |
11 paź 13:34
Janek191:
t = − 1,5 lub t = 1
log
2 x = − 1,5 lub log
2 x = 1
x = 2
−1,5 lub x = 2
| | 1 | | √2 | |
x = |
| = |
| lub x = 2 |
| | 2√2 | | 4 | |
=======================
11 paź 13:43
Janek191:
I co ?
11 paź 13:51
daras: to też są dziwne wyniki
11 paź 14:00
Janek191:
Ale spełniają równanie
11 paź 14:03
112: dzięki
11 paź 14:23