Doszłam do tego i nie wiem co dalej
alala: Sprawdź czy punkt (8,40,45) należy do odcinka łączącego punkty (4,10,60) i (20,50,40).
Skorzystałam z tego układu równań:
x=x1+t(x2−x1)
y=y1+t(y2−y1)
z=z1+t(z2−z1)
i mam
x=4+16t
y=10+40t
z=60−20t
ale nie wiem co dalej bo nie wiem ile wynosi to t i co to jest to t. Na internecie znalazłam
tylko że jest z przedziału 0<t<1
11 paź 12:54
PW: Po prostu w ten sposób napisałaś równanie parametryczne odcinka (dla t z przedziału [0, 1]
liczby x, y, z są współrzędnymi punktów odcinka). Badany punkt należy do tego odcinka, jeżeli
znajdzie się t∊(0,1), dla której jego współrzędne będą ten układ równań spełniały − wtedy
otrzymasz konkretną t. Jeżeli nie będą spełniały, wtedy układ będzie sprzeczny albo t nie
należy do (0, 1) i punkt nie należy do odcinka).
11 paź 13:57
Lidka:
Ładnie to zrobiłaś, dokończ jak radzi PW
8=4+16t, t∊<0,1>
40=10+40t
45=60−20t
roziąż i wyciągaj wnioski.
12 paź 00:17