Wyznacz zbiór wartości funkcji f, jeśli:
maciek: Wyznacz zbiór wartości funkcji f, jeśli:
a) f(x)= (2x+4)/(2x+1)
11 paź 12:19
Kacper: | 2x+4 | | 2x+1+3 | | 1 | |
| = |
| =1+3* |
| |
| 2x+1 | | 2x+1 | | 2x+1 | |
11 paź 12:22
razor: | | 2x+1+3 | | 3 | |
f(x) = |
| = 1+ |
| |
| | 2x+1 | | 2x+1 | |
ZW 2
x = (0,
∞) → ZW f(x) = (1,4)
11 paź 12:24
maciek: czyli to będzie
i translacja [−1,1]
dlaczego ZW f będzie do 4?
11 paź 12:33
Kacper:
Bo składamy dwie funkcje
11 paź 12:37
Kont: A ja zapytam jak wyznaczyć zbiór wartości tej funkcji jak już przekształcimy na 1+(3/2x+1)?
11 paź 12:39
maciek: nadal nie zrozumiałem jak wyznaczyć ZW f(x) to może drugi przykład:
b)
| | −2*5x−7 | | −2(5x+4)+1 | | 1 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| −2 |
| | 5x+4 | | 5x+4 | | 5x+4 | |
translacja [−4,−2]
i co teraz?
ZW od −2(bo asymptota) do?
11 paź 12:48
razor: | | 1 | | 1 | |
z wykresu funkcji |
| nie otrzymasz |
| −2 |
| | 5x | | 5x+4 | |
11 paź 12:52
maciek: to jak wyznaczyć zbiór wartości po przekształceniu funkcji?
11 paź 13:17
razor: | | 1 | |
zbiór wartości funkcji 5x to (0,∞) więc zbiór wartości funkcji |
| to przedział |
| | 5x+4 | |
11 paź 13:18
Kacper:
razor ale wytłumacz dlaczego akurat tyle
11 paź 13:46