matematykaszkolna.pl
Prawa logiczne xdx: [(p⇒q)∧~q]⇒~p⇔ [(~p∨q)∧~q]⇒~p⇔ ~[(~p∨q)∧~q]∨~p⇔ ~[(~p∧~q)∨(q∧~q)]∨~p⇔ ~[~(p∨q)∨0]∨~p⇔ ~[~(p∨q)]v~p⇔ (p∨q)∨~p⇔ (p∨~p)vq⇔ 1∨q⇔1 Mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze rozumuję
11 paź 12:18
Hurwitz: Wygląda logicznie.
11 paź 12:42
xdx: OK. Jeszcze mam problem z zapisaniem tego za pomocą kreski sheffera. (p∧r)⇒~q⇔ eliminuje implikacje ~(p∧r)∨~q⇔ z def kreska to zaprzeczenie koniunkcji p|r ∨~q ⇔ i dalej stoję
11 paź 12:47
Hurwitz: A może tak: ~(p∧r)∨~q ⇔ (p∧r)|q ⇔ (~(p|r))|q
11 paź 14:55
xdx: Na jakiej zasadzie zgubiłeś zaprzeczenia i wstawiłeś ]
11 paź 15:18
Hurwitz: Kreska to podobno zaprzeczenie koniunkcji (nie słyszałem o tym). Zatem ~(p∧r)∨~q ⇔ ~ [(p∧r)∧q] ⇔ (p∧r)|q Dalej podobnie.
11 paź 15:27
lwg: a+b= c znaczy a+b=c. Tak czy nie? Nie musimy przenosić znaku równości. Wobec tego {[(p⇒q)∧~q] ⇒~p} ⇔ {[(~p∨q) ∧~q] ⇒~p} ⇔ {~[(~p∨q)∧~q]∨~p} ⇔ ... Co powyżej robi zdanie r ? Bawcie się, najlepiej z opracowaniem wskazanym przez wykładowcę. http://grzegorj.keed.pl/logika/zwlog.html
11 paź 15:55
xdx: Dobrze lwg. Mam jeszcze takie pytanie Znaleźć formułę o możliwie najkrótszej długości równoważną ~(~p⋁(q⋀~r))∨(p∧(p⇒q)) Nie wiem co zrobic czy eliminowac implikacje?
11 paź 16:26
xdx: ref
11 paź 20:18
lwg: Mój Przyjacielu! Padam na wszystko. Nie jestem tak znakomity, jak Antoni Sz., który jest w RPA. Antek zaginał profesorów wielokrotnie, jako student matematyki na UMCS. Byłem tylko dobry. Ale nie miałem matematyki na poziomie polibudy. Był taki czas, kiedy parabolę i hiperbolę rozwaliłem po swojemu, zgodnie z definicjami. Zyga Szukiewicz (dwa fakultety: fizyka i zootechnika) i Jacek Cygan (znakomity diabetolog) byli zdumieni, jako dzieciaki, dorosłe dzieciaki. Mówili, Lechu, ale masz formę. Dlatego dzięki Jackowi Cyganowi zdałem egzamin z języka angielskiego dla początkujących. Jacek mnie przygotował. Pan mgr Dakowski oznajmił wszystkim: PROSZĘ PANSTWA. GUŁA ZDAŁ EGZAMIN (siedem czasów). Dlatego dziewczyny z różnych kierunków na PIP UMCS nie wypuściły mnie. Musiałem zdać drugi egzamin, właśnie przed female. Spokojnie, podejdź do tego ponownie.
11 paź 22:12
lwg: Chyba trzeba zastąpić implikacje. Pytaj lepszych, tzn. tych, których uważasz za znakomitych. Jeśli odmówią, to nie mów im nic. Przemówię do nich − już − stąd. Niech się nie śmieją, nie dlatego, że śmieje się ten, kto śmieje się ostatni, lecz dlatego, że taka pomoc Tobie z ICH strony, nie odbierze IM szmalu. Pozdrawiam Cię. Leszek
11 paź 22:33
xdx: W tym zadaniu to najbardziej przeszkadza mi te r
11 paź 23:06