pole prostokątów
f. wymierna: | | 3 | |
Wykres funkcji f(x)= |
| określonej w zbiorze (0;∞) przesunięto wzdłuż osi OX o 4 jednostki |
| | x | |
w prawo, otrzymując wykres funkcji g. Rozważmy prostokąty, których dwa wierzchołki należą do
prostej o równaniu x=4, a jeden należy do wykresu funkcji g. Uzasadnij że pola rozważanych
prostokątów są równe.
11 paź 12:14
Kacper:
Początek dobry
11 paź 12:16
razor: dobrze przepisane polecenie?
11 paź 12:20
f. wymierna: tak, razor
11 paź 12:22
Janek191:
| | 3 | |
P = ( x − 4)* |
| = 3 ; x > 4 |
| | x − 4 | |
jeżeli dwa wierzchołki leżą na osi OX.
11 paź 12:44
f. wymierna: janek191 to wszystko co należy policzyć?
11 paź 12:46
Janek191:

Tak.
| | 3 | |
P = ( x ; y) = ( x; |
| ) |
| | x − 4 | |
| | 3 | |
P = a*b = ( x − 4)*( y − 0) = ( x − 4)*( |
| ) = 3 |
| | x − 4 | |
11 paź 12:55