Równanie liczby zespolone
jm: z3+(7+24i)z1=0
z1 to z sprzężone
Przekształcam to do postaci z3+(7+24i)*(abs(z))2/z=0
I nie wiem co dalej.
11 paź 11:54
Janek191:
z = a + bi
z' = a − bi
Mamy
( a + b i)3 + ( 7 + 24 i)*( a − bi)= 0
11 paź 12:27
jm: Tylko to też nie za fajnie się liczy.
Dostaję coś takiego: a3+3a2bi−3ab2−b3i+7a−7bi+24ai+24b=0
Rozdzielam na część rzeczywistą i urojoną:
a3−3ab2+7a+24b=0
3a2b−b3−7b+24a=0
Ciężko wyznaczyć z stąd którąś niewiadomą. Zastanawiam się jeszcze, czy nie można tego jakoś
zamienić na postać trygonometryczną.
Wolfram podpowiada, że powinny być 4 pierwiastki tego równania.
11 paź 12:45
Hurwitz: Po porównaniu części rzeczywistych i urojonych masz do rozwiązania układ równań:
a3−3ab2+7a + 24b=0
3a2b−b3−7b+24a=0
Nie mam pewności, czy to właściwa droga, ale możesz spróbować. Może uda się go rozwiązać.
Ja wystartowałbym raczej od postaci trygonometrycznej z.
11 paź 12:49
Hurwitz: Widzę, że zdublowałem... Brakuje wyświetlania treści w czasie rzeczywistym...
11 paź 12:50
Mila:
z3+(7+24i)ź=0 /*z
z4+(7+24i)*|z|2=0
z4−(−7−24i)*|z|2=0 [ −7−24i=(3−4i)2 sprawdź]⇔
z4−(3−4i)2*|z|2=0 teraz wzór skróconego mnożenia
(z2−(3−4i)*|z|)*(z2+(3−4i)*|z|)=0⇔
(z2−(3−4i)*|z|)=0 lub (z2+(3−4i)*|z|)=0
dokończ, teraz możesz podstawić: z=x+iy,x,y∊R
11 paź 18:05
Mila:
3−4i=(2−i)2, może przyda się.
11 paź 18:21