Trygonometria
Karolcia: Proszę o rozwiązanie, podaję po jednym przykładzie resztę, jak rozkminię jak robić to zrobię.
Pomożecie z tymi?
1.Podaj wartości wyrażeń:
a)arctg√3−arcctg√3
2.Określ dziedziny funkcji:
f(x)=arcsin(2x+1);
3. Funckje odwrotne do podanych zapisać przy pomocy funkcji cyklicznych:
f(x)=sinx x należą od pi/2 do 3pi/2
10 paź 21:11
Pirat: 2. Argument arcsin musi znajdować się pomiędzy −1 a 1, a więc gdy mamy funkcję arcsinx, to
−1≤x≤1.
Zatem... −1≤2x+1≤1. x∊<−1, 0>
10 paź 21:16
Karolcia: a z tg jak będzie? Np. arctg(2x+1)
10 paź 21:21
Pirat: Dziedziną arctg są wszystkie liczby rzeczywiste. y=arctgx, x∊|R
10 paź 21:23
Karolcia: dziękuję

To jeszcze 1 i 3 jakby ktoś wiedział, byłabym wdzięczna.
10 paź 21:23
Pirat: W trzecim przypadku to działa na zasadzie y=arcsinx ⇔ x=siny.
10 paź 21:27
Karolcia: Niestety nie rozumiem
10 paź 21:29
Pirat: Funkcją odwrotną do funkcji y=arcsinx jest x=siny.
10 paź 21:30
Pirat: A więc funkcją odwrotną do y=sinx będzie x=arcsiny. Przy czym nie do końca jestem pewien co z
tą dziedziną
10 paź 21:31
Karolcia: ale ja mam y=sinx i z tego zrobic odwrotną
10 paź 21:32
Karolcia: aa ok, dziękuję.
10 paź 21:32