pomocy
damian : Wyznacz objętość stożka, którego tworząca ma długość 12 cm i jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze . 30°
12 lis 08:44
kaz: r=
√122−62=
√144−36=
√108
| | 1 | | 1 | |
V= |
| πr2h= |
| π*108*6=216π |
| | 3 | | 3 | |
12 lis 08:54
damian :
mam pytanie a te √108 nie trzeba wyciagnac z pierwiastka

;>
12 lis 09:02
kaz: skoro trzeba to podnieść do kwadratu,to jaki jest tego sens?
12 lis 09:08
damian : no tak w pierwszym wyszlo √108 a jak obilczalismy objetosc to juz mamy 108 bez pierwiastka
dlaczego

nie jestem zbyt dobry z matematkyki
12 lis 09:11
kaz: bo we wzorze jest r2
12 lis 09:14
damian : o juz wiem dziekuje bardzo
12 lis 09:17
kaz: ale jakbyś się uparł,to r=3√12
12 lis 09:20
kaz: albo r=6√3
12 lis 09:20
damian : a mam prozbe a mogbys pomoc w jednym zadaniu jeszcze ...

Stożek o wysokości długości h przecięto płaszczyzną równoległą do podstawy. Pole przekroju
stożka tą płaszczyzną jest równe połowie pola jego podstawy. Oblicz odległość tej
płaszczyzny od wierzchołka stożka
12 lis 09:28
12 lis 09:39
kaz: R−promień podstawy
r−promień koła,które powstało wyniku przecięcia płaszczyzną równoległą do podstawy
H−wys.stożka
h−odległość szukana
12 lis 09:50
damian : nic nie rozumiem z tego
12 lis 09:53
kaz: a konkretnie czego nie rozumiesz?
12 lis 09:57
damian : to jest koniec zadania czy mam jeszcze obliczac to ?
12 lis 09:58
kaz: masz dane tylko H,więc to jest koniec obliczeń
12 lis 10:01
damian : | R√2 | |
| a z kad to sie wzielo  |
| 2 | |
12 lis 10:36
kaz: z równania πR2=2πr2
12 lis 12:13