injekcja i surjekcja
Arek_900: Cześć,
Potrzebuję pomocy przy jednym przykładzie z surjekcji i injekcji. Polecenie jest następujące:
zbadaj injektywność oraz surjektywność w R{2} −> R{2}
m(x,y) = (x + 2y, 3x−4y)
n(x,y) = (x+y, x*y)
Czy ktoś powiedzieć jak podejść do tego zadania to zadanie?
10 paź 20:12
Arek_900: Oczywiście chodziło mi o R2 −> R2
10 paź 20:13
PW: A po polsku wiesz o co pytają? Bo rzecz trąci o śmieszność.
10 paź 20:32
Arek_900: Wybaczcie, pisałem z tabletu

Chodzi oczywiście o iniekcje i surjekcje funkcji. Kombinowałem
z punktem (0,0) i wydaje mi się, że nie spełnia on w tym przypadku warunku, z czego wynika, że
funkcja nie jest ani iniekcją ani surjekcją.
10 paź 21:11
PW: Matematyki nie da się tak opowiadać. Nawet nie napisałeś, o której z tych funkcji mówisz "nie
spełnia on w tym przypadku warunku". Przeczytaj jeszcze raz co napisałeś i postaw sobie ocenę.
Ja wiem, jestem stary maruda, ale przeczytaj jeszcze raz co to jest injekcja i zastanów się,
dlaczego pisałem, że rzecz trąci o śmieszność.
10 paź 21:34
Arek_900: No dobra, na spokojnie.
Weźmy funkcję m(x,y) = (x + 2y, 3x−4y)
Injekcja to inaczej różnowartościowość, czyli w każdym punkcie nasza funkcja ma inną wartość
czyli jeśli przetniemy wykres funkcji ma on co najwyżej 1 punkt czyli co najwyżej 1
rozwiązanie. W surjekcji rozwiązanie ma po prostu istnieć.
Hmm, ale mam odwzorowanie określone w R2 i także w wartościach R2. Czyli chyba w tym tkwi
haczyk w przypadku injekcji?
11 paź 09:52
PW: No to badamy tę różnowartościowość. Bierzemy (x
1,y
1) ≠ (x
2, y
2) i badamy, kiedy
m(x
1,y
1) = m(x
2,y
2),
to znaczy
(x
1+2y
1, 3x
1−4y
1) = (x
2+2y
2, 3x
2−4y
2),
czyli
| | ⎧ | x1+2y1 = x2+2y2 | |
| | ⎩ | 3x1−4y1=3x2−4y2 |
|
| | ⎧ | (x1−x2 = −2(y1−y2) | |
| | ⎩ | x1−x2 = (4/3)(y1−y2) | .
|
Z ostatniego układu wynika, że gdyby x
2≠x
1 lub y
2≠y
1, to otrzymalibyśmy sprzeczność (obie
strony nieujemne, dzielimy stronami przez siebie).
Przypuszczenie, że x
2≠x
1 lub y
2≠y
1 prowadzi do sprzeczności, było więc fałszywe.
Wniosek: jeżeli (x
1,y
1) ≠ (x
2, y
2), to m(x
1,y
1) ≠ m(x
2,y
2).
11 paź 17:14
Arek_900: Czyli w tym przypadku mamy injekcję. Mamy także surjekcję bo rozpatrujemy ją w R2?
Analogicznie drugi podpunkt:
n(x,y) = (x1+y1, x2*y2)
(x1+y1, x1*y1) = (x2+y2, x2*y2)
x1+y1 = x2+y2
x1*y1 = x2*y2
x1 = x2+y2 − y1
x1 = (x2*y2)/y1
Czyli podobnie jak w poprzednim podpunkcie otrzymujemy sprzeczność, czyli funkcja jest
injekcją. Tak?
12 paź 11:30