wartość bezwględna
Mathmen: Dane jest równanie |mx|+|m|=4. x to niewiadoma
a) Dla jakich m równanie ma rozwiązania
10 paź 19:11
pigor: ...,
|mx|+|m|= 4 ⇔ |m||x|= 4−|m| ma rozwiązania ⇔
m≠0 i 4−|m| ≥0 ⇔
⇔ m≠0 i |m| ≤ 4 ⇔ m≠0 i −4≤ m ≤4 ⇔
m∊ [−4;0) U (0; 4] . ..
10 paź 19:16
===:
a dla m=5

?−
10 paź 19:18
===:
miało być −5
10 paź 19:19
===: ok .... bez znaczenia−
10 paź 19:20
pigor: ...,
10 paź 19:22
Mathmen: A dlaczego 4−|m| ≥ 0 ?
10 paź 19:34
pigor: ..., z definicji wartości bezwzględnej liczby
|x|=a ⇔ a ≥ 0 (a nieujemne musi być

)
10 paź 19:38