j
zombi: Udowodnij, że lim sup a
n ≤ sup a
n. Pokaż przykład niestałego ciągu, dla którego zachodzi
równość oraz takiego, że nierówność jest ostra.
Pomocy
10 paź 18:31
Hajtowy: Studenty uczą się sami

10 paź 18:53
zombi: podbijam
13 paź 12:07
zombi: bump
13 paź 17:07
Hurwitz: Wskazówka:
an ≤ bn ⇒ limsup an≤ limsup bn
13 paź 17:29
zombi: nie mam pojęcia, serio.
13 paź 20:06
Hurwitz: To może tak
jeżeli sup an=+∞ to z definicji również limsup an=+∞.
Jeżeli sup an<+∞ to
an≤ sup an ⇒ ...
13 paź 20:09
Hurwitz: No dobra: jeżeli sup an<+∞ to
an≤ sup an ⇒ limsup an≤ limsup (sup an) = sup an.
Przykłady są proste − obmyśl samodzielnie.
13 paź 20:59