Co oznacza arc
Anna: Hejka,
Możecie mi wytłumaczyć co znaczy czasami wstawiane arc w zadaniu matematycznym, np.
arccos12
10 paź 17:58
PW: "arcus" − funkcja odwrotna do ... (w tym wypadku do funkcji cos(x) ).
10 paź 18:01
Anna: czyli arccos12=−cos12 ?
10 paź 18:04
10 paź 18:04
o nie: odwrotna w troche innym sensie..
Odwrotna, jakbyś wzięła wykres Kosinusa i przekręciła go o 90 stopni.
10 paź 18:05
Anna: aa dziękuję
10 paź 18:07
PW: Funkcja odwrotna to nie przeciwna.
Przykłady : funkcją odwrotną do f(f) = x2, x∊[0,∞) jest funkcja f−1(y) = √y.
Funkcją odwrotną do f(x) =2x jest f−1(y) = log2y.
10 paź 18:07
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
arccos |
| to liczba równa mierze kąta, którego cosinus jest rowny |
| , czyli |
| | 2 | | 2 | |
Inne przykłady:
| | √2 | | √2 | |
sin45o = |
| ⇒ arcsin |
| = 45o |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
arctg1 = |
| ⇒ tg |
| = 1 |
| | 4 | | 4 | |
10 paź 18:36
buycoin.online: buycoin.online
8 gru 13:32