zbior
pomocy: Ile jest zbiorow postaci: zbior P w zbior S oraz zbior P na zbior S gdy:
a) P={1,2} i S={2,3.5} bedzie ich 32=9 oraz na zbior: tu sie raczej nie da
b) P={3,6,8,9} i S={1,3} a tutaj 24=16 oraz na zbior: 24−2
Czy dobrze jest to wykonane?
10 paź 17:25
PW: Tak.
Polecenie mógłbyś zapisać bardziej zrozumiale. Strzałka do
f: A → B
jest tuż powyżej, pod literą "ń" w napisie "powrót do spisu zadań".
10 paź 17:29
Saizou : Jest ok, tylko napisz dlaczego tak jest
10 paź 17:41
pomocy: a) jedynce mozemy przyporzadkowac jedna z liczb 2, 3, 5
dwojce tak samo wiec 32
a na zbior to sie nie da bo jest za malo argumentow i zawsze bedzie zostawac jedna wartosc
b) podobnie
chyba dobrze wyjasnione?
10 paź 17:46
Saizou :
10 paź 17:51
5-latek: Czesc Saizou
Jesli mozesz to rozrysuj mi to na grafach (predzej lapie
NI erozumiem dlaczego napisales w a) 32 skoro bedzie 6 a nie 9
10 paź 18:00
5-latek:

Jak tutaj zbior wartosci P zawiera sie w S
10 paź 18:14
PW: Jak już argumentować, to argumentować. Powiedzenie "b) podobnie" niczego nie wyjaśnia.
Dlaczego odejmujemy liczbę 2?
Ja to wiem, ale tłumacząc czytelnikowi nie można zakładać, że wie to samo co my (albo co gorsza
za nas problem rozwiąże).
10 paź 18:16
5-latek: PW naprawde probuje to zrozumiec ale za chu.. chu .. nijak nie moge
Wytlumacz to po chlopsku
10 paź 18:19
Saizou :
1 może być przyporządkowana do 2 lub 3 lub 5, czyli 3 możliwości
2 może być przyporządkowana do 2 lub 3 lub 5, czyli 3 możliwości
z zasady mnożenia mamy że 3*3=9
suriekcji nie ma bo liczba argumentów jest mniejsza od liczby wartości
10 paź 18:21
Saizou : powinienem napisać że liczba elementów zbioru P jest mniejsza do elementów zbioru S, który jest
przeciwdziedziną
10 paź 18:23
5-latek: Dobrze a teraz to b)
10 paź 18:23
5-latek: Mozesz mi to b) rozpisac dokladnie ?
10 paź 18:29
Saizou :
pierwsza część poleci tak samo że dla
3 możemy przyporządkować 1 lub 3 czyli 2 opcje
6 możemy przyporządkować 1 lub 3 czyli 2 opcje
8 możemy przyporządkować 1 lub 3 czyli 2 opcje
9 możemy przyporządkować 1 lub 3 czyli 2 opcje
czyli z reguły mnożenia 2*2*2*2=16
ale tu już istnieje suriekcja, bo zbiór P ma więcej elementów niż zbiór S
wszystkich przyporządkowań jest 16 (czyli pierwsza część zadania), ale mamy tam też wliczone
przypadki kiedy wszystkie elementy ze zbioru P (argumenty) są przyporządkowane jednemu
elementowi zbioru S, czyli
3→1 8→1
6→1 9→1
lub też
3→3 8→3
6→3 9→3
czyli musimy odjąć od 16 liczbę 2 bo są tylko 2 przypadki
10 paź 18:30
5-latek: dzieki zaraz to sobie wydrukuje i zapiszse do zeszytu

Nie lubie kombinatoryki ale widze ze trzeba bedzie w najblizszym czasie powtorzyc
10 paź 18:35
Saizou : dasz radę, to na poziomie Lo nie jest trudne
10 paź 18:36
5-latek: Dobrze
10 paź 18:40
Mila:
Zamiast " ale mamy tam też wliczone
przypadki kiedy wszystkie elementy ze zbioru P (argumenty) są przyporządkowane jednemu
elementowi zbioru S," powinno być :
wszystkim elementom ze zbioru P została przyporządkowana jedna wartość ze zbioru S.
3→1 8→1
6→1 9→1
albo
3→3 8→3
6→3 9→3
10 paź 23:38
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam i

Ja jutro wezme i sobie to rozrysuje . ja to muszse pojac .
I to beda te dwa przypadki ktore nalezy odjac .
Wroce jutro do tego(jak bedziesz na forum bo dzisiaj juz nie mysle
10 paź 23:54
Mila:
Dobranoc
11 paź 00:03
5-latek: Dobranoc
Milu
11 paź 00:09