Prosta k jest styczna do okręgu w punkcie A. Prosta l, prostopadła do prostej k, przecina okrąg
w punktach B i C, zaś prostą k w punkcie D, tak że |BC| = 4,8|AD|. Oblicz tangens kąta ostrego
AWB wpisanego w dany okrąg.
(Obok litery D zaznaczyłam tam kąt prosty
)
Zauważyłam, że I∡AWBI=I∡DABI
|AD|=x
|BD|=y
|BC|=4,8x
W ΔADB:
| y | ||
tgα= | i tgα>0, α− kąt ostry | |
| x |
| x2 | |
=y+4,8x /:x | |
| y |
| x | y | ||
= | +4,8⇔ | ||
| y | x |
| −4.8−5.2 | ||
tgα= | <0 nie odp. war.zadania | |
| 2 |
| −4.8+5.2 | ||
lub tgα= | =0.2 | |
| 2 |