10 paź 16:52
NaPotęgeMatematyki: O czymś nie wiem czy tego nie da się policzyć?
10 paź 16:55
Janusz : nie da sie do wspolnego mianownika?
10 paź 17:14
Kacper: a polecenie jakieś jest?
10 paź 17:15
Janusz : to jest wyjęte z zadania z szeregiem
miałem założenie że q<1
więc rozpatruję na przypadki że q<1 i q>−1
no i ta dziedzina troche dziwna wyszła xd
10 paź 17:17
Janusz : wartość bezwzględna z q*
10 paź 17:17
Janusz : 
10 paź 17:22
Janusz : nie wierze żeby nikt nie potrafił ;>
10 paź 17:32
Kacper: Napisz konkretnie, że chcesz rozwiązań układ nierówności
A ty to tak piszesz, że nikt cię nie rozumie.
10 paź 17:34
Janusz : no więc jak rozwiązać taki układ?
10 paź 17:35
Kacper: Najpierw
potem
i na koniec część wspólna obu rozwiązań.
10 paź 17:36
Janusz : no przecież tak robiłem... i mi nie wyszło
patrz
| 2x | |
| <0 mnoze razy mianownik2 |
| x+2 | |
(2x)(x+2)=0
x=0 lub x=−2
cos mi tu nie pasuje...
10 paź 17:39
o nie: jeśli
a)
b)
z dziedziny tylko −2 się wyklucza
obliczasz i część wspólna
10 paź 17:40
Janusz : | | x+2 | |
czyli ta 1 cała to jest |
| ? |
| | x+2 | |
ale ja jestem głupi
10 paź 17:42
Janusz : | | 2x+1 | | 1 | |
ja sprowadzałem do wspólnego mianownika i wyszło |
| − |
| |
| | x+2 | | x+2 | |
10 paź 17:43
Bogdan:
| | 2x + 1 | | 2x + 1 | | 2x + 1 + x + 2 | |
(1) |
| > −1 ⇒ |
| + 1 > 0 ⇒ |
| > 0 |
| | x + 2 | | x + 2 | | x + 2 | |
3(x + 1)(x + 2) > 0 ⇒ x∊(−
∞, −2)∪(−1, +
∞)
i
| | 2x + 1 | | 2x + 1 | | 2x + 1 − x − 2 | |
(2) |
| < 1 ⇒ |
| − 1 < 0 ⇒ |
| < 0 |
| | x + 2 | | x + 2 | | x + 2 | |
(x − 1)(x + 2) < 0 ⇒ x∊(−2, 1)
(1)∩(2): x∊(−1, 1)
10 paź 17:47
Bogdan:

interpretacja graficzna tej podwójnej nierówności
10 paź 17:53
pigor: ..., lub np. tak :
−1< 2x+1x+2<1 i (*)
x≠−2 ⇔ |
2x+1x+2|<1 /* |x+2| ⇒
⇒ |2x+1| < |x+2| ⇔ (2x+1)
2 < (x+2)
2 ⇔ 4x
2+4x+1−x
2−4x−4 < 0 ⇔
⇔ 3x
2< 3 ⇔ |x|< 1 ⇔
−1< x< 1, stąd i z (*) ⇔
x∊(−1;1) ...
10 paź 18:34