analiza
kyrtap: Może ktoś mi wytłumaczyć co znaczą na przykładach takie pojęcia jak majoranta, minoranta,
supremum i infinium?
10 paź 16:50
PW: kyrtap, po pierwsze definicje. Pojęcia są na tyle proste, że po przeczytaniu
definicji sam wymyślisz przykłady.
10 paź 16:57
kyrtap: mam zbiór którego na wykładzie nie zrozumiałem:
Czemu ograniczeniem z dołu jest − 1 a górnym 1?
10 paź 16:59
Kacper: Na wykłady trzeba chodzić, a nie potem pytać co jest co

Ograniczeniem z dołu jest też −2, −3, −100
14...
10 paź 17:02
kyrtap: Kacper byłem na tym wykładzie co ja poradzę że ze mnie tępe dziecko....
10 paź 17:05
Kacper: Napisz definicje, które wykładowca podał.
10 paź 17:08
kyrtap: Taką mam Def: A ⊂ R nazywamy ograniczonym, gdy A ⊂[a,b] dla pewnych a,b ∊R tzn.istnieje
majoranta i istnieje minoranta.
10 paź 17:11
Kacper: Dobrze, to teraz definicja majoranty i minoranty.
10 paź 17:11
kyrtap: Def: Kres dolny zbioru A = największa minoranta zbioru A = inf A (infinium)
Kres górny zbioru A = najmniejsza majoranta zbioru A = sup A (supremum)
10 paź 17:14
jakubs: Podałeś definicje sup i inf, a
Kacper napisał majoranty i minoranty. Mam nadzieję, że
wiesz − to nie jest to samo
10 paź 17:16
kyrtap: definicji majoranty i minoranty nie podał
10 paź 17:18
jakubs: Zbiór A nazywamy ograniczonym od dołu, jeżeli ∃m∊ℛ ; ∀a∊A: m≤a, taką liczbę m nazywamy
minorantą zbioru A.
Analogicznie majoranta
10 paź 17:21
PW: Jak to nie podał (może nie powiedział które jest które, licząc na Waszą znajomość łaciny

)
ale:
Taką mam Def: A ⊂ R nazywamy ograniczonym, gdy A ⊂[a,b] dla pewnych a,b ∊R tzn.istnieje
majoranta i istnieje minoranta.
10 paź 17:21
kyrtap: muszę to teraz poskładać do kupy
10 paź 17:22
kyrtap: dziękować
10 paź 17:22
Kacper:
Mnie uczyli o ograniczeniu górnym i dolnym zbioru a minoranta i minoranta były stosowane tylko
przy szeregach, ale może coś się zmieniło

Kres górny − najmniejsze z ograniczeń górnych danego zbioru.
Kres dolny − największe z ograniczeń dolnych danego zbioru.
10 paź 17:25