rownania wykladnicze
andrzej: równianie wykładnicze
10 paź 16:08
10 paź 16:13
andrzej: to jest calkowicie inne
10 paź 16:22
===:
... a dobrze to przepisałeś?
W mianowniku nie ma potęgi?
10 paź 16:27
10 paź 19:16
===:
2
x=t gdzie t>0
| 1 | | 2 | |
| + |
| =1 itd−  |
| t−2 | | t | |
10 paź 19:23
pigor: ...,
| 1 | | 2x | |
| +21−x= 1 / * 2x i 2x−2≠ 0 ⇔ |
| +2= 2x / * 2x−2 i 2x≠2 ⇔ |
| 2x−2 | | 2x−2 | |
⇔ 2
x+2*2
x−4= 2
2x−2*2
x i x≠1 ⇔
22x−5*2x+4= 0 ⇔ 2
x= 4 v 2
x=1 ⇔
⇔
x=2 v x= 0 ⇔
x∊ {0,2}. ...
10 paź 19:35
andrzej: nie rozumiem ostatniej linijki...
22x−5*2x+4=0
nie wiem skad sie wzielo nagle 2x =4 ale jeśli probuje rozwiazać to metodą podstawiania
czyli 2x = t
to 2*t2−5t+4=0
i mam delte ujemną.
12 paź 13:26
andrzej: kto pospieszy z pomoca
12 paź 13:57
andrzej: ok juz odkrylem bląd − ma być t2 a nie 2t2
12 paź 13:59